فهرست مطالب

پژوهش های انسان شناسی ایران - سال دوازدهم شماره 2 (پیاپی 24، پاییز و زمستان 1401)

نشریه پژوهش های انسان شناسی ایران
سال دوازدهم شماره 2 (پیاپی 24، پاییز و زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/02/03
  • تعداد عناوین: 11
|
  • اباذر اشتری مهرجردی، فاطمه السادات همایونی*، الهه باقر نژاد صفحات 1-10

    یکی از پدیده های نوظهور در دوران مدرن، زنان سرپرست خانوار است که گاهی به عنوان یک مساله اجتماعی نیز شناخته می شوند. در این نگاه، اغلب مطالعات مربوط به زنان سرپرست خانوار، رویکرد اقتصادی (درآمدی) و کمک به بهبود معیشت آنان برجسته شده و جنبه های تعاملات اجتماعی آنان (درون و بیرون از خانواده) مغفول واقع شده است. هدف این پژوهش نگاه نزدیک و درون نگرانه به زوایای زندگی (درون خانوادگی/تعامل با فرزندان) زنان سرپرست خانوار در شرایط قرنطینه خانگی با شناخت موقعیتهای خاص آنهاست. این تحقیق با روش تحلیل تماتیک انجام شده و جامعه مورد مطالعه زنان سرپرست خانوار دارای فرزند بوده که به روش نمونه گیری هدفمند تعداد 15 نفر تا زمان اشباع نظری انتخاب شدند. روش گردآوری داده ها، مصاحبه نیمه ساختاریافته بوده است. یافته های این پژوهش نشان می دهد که امکان سازگاری یا تاب آوری زنان سرپرست خانوار در این شرایط کم و کمتر شده و با هر انتخاب یا رفتار از جمله ازدواج مجدد، تن فروشی، کار در خانه های دیگران، خشونت نسبت به فرزندان، افسردگی، زندگی در کنار خانواده همسر (پدر یا مادر همسر)، بازماندگی فرزندان به دلیل عدم توان در تامین امکانات آموزشی فضای مجازی و... هرچه بیشتر در شرایط بحرانی غرق و غرق تر شده و امکان حفظ و بهبود شرایط زندگی و پایداری آن را متزلزل کرده است.

    کلیدواژگان: تعامل با فرزندان، روش تحلیل تماتیک، زنان سرپرست خانوار، قرنطینه خانگی، کرونا
  • جبار رحمانی* صفحات 11-25
    در نظریه های معناشناختی بیان می شود که نماد ترکیبی از سه عنصر دال، مدلول و دلالت است. معمولا کلمه نماد "برای هر شیء، عمل، رویداد، کیفیت یا رابطه ای که به عنوان وسیله ای برای یک مفهوم عمل می کند استفاده می شود. به طور کلی، دال در اکثر نظریه ها عنصری خنثی از نشانه ها یا نمادها است و گویی اعضای جامعه، تصویر مشترک و مشابهی از آن دارند. بیشتر متفکران در مورد جنبه های دال برای مردم و چگونگی درک آن ها بحثی نکرده اند. این مشکل به ویژه در نمادهای مقدس دیده می شود، زیرا نحوه درک و شکل گیری دال به بافت اجتماعی و روانی مومنان بستگی دارد. این موضوع را می توان به عنوان «مسیله دال» بیان کرد. در این مقاله بر اساس کار میدانی خود در میان شیعیان در لاکنو در هند توضیح می دهم که چگونه این پیش فرض نظریه نمادها کار نمی کند. تعزیه یا ضریح از نمادهای مقدس مرکزی و مهم در این جامعه هستند. آنها نه تنها ایده ثابت، مشترک یا خنثی برای دال ها در این نمادها ندارند، بلکه در دیدگاه باورمندانشان دارای اشکال متعدد (دال) هستند که معمولا تغییرپذیر و ثابت هستند. این جنبه از دال تاثیرات عمیقی بر معنای چندگانه (دلالتها) دارد که نمادهای مقدس آنها را منتقل می کنند. بر این اساس، در نظریه انسان شناسی نمادنی در مورد نماد باید در نظر گرفت که دال در قالب های متکثر و متغیر خود عاملی مثبت و فعال در تولید معنا یا معانی است و نحوه درک و تفسیر مردم از نماد مقدس، اولا به ادراک حسی و جسمی آنها بستگی دارد.
    کلیدواژگان: انسان شناسی، تشیع هندی، تعزیه، دال، ضریح، نماد مقدس
  • امیررضا امراللهی جلال آبادی*، محمدرحیم فروزه، حسین بارانی، حسن یگانه صفحات 27-48

    دانش بومی علمی بر پایه تجربه بومیان و سازگار با زیست بوم خاص خود می باشد که کاربرد صحیح آن بخشی از نیازهای انسانی را برطرف می نماید. ثبت این دانش غالبا بر دوش مردم نگاران است. یکی از زمینه های مهم در پژوهش های مردم نگارانه ثبت دانش بومیان در زمینه نحوه طبخ غذا با استفاده از گیاهان خودروی مرتعی در محل سکونت آن ها است. این پژوهش با هدف جمع آوری دانش بومی مردم منطقه گوغر بافت در زمینه طبخ انواع غذاهای محلی با استفاده از گیاهان خودرو مرتعی انجام شده است. روش اصلی در این تحقیق، اطلاعات یابی به شیوه مستقیم و جمع آوری داده های خام بود. در همین راستا از تابستان 1398 تا پایان بهار 1399، به دفعات به منطقه مورد مطالعه مراجعه شد و دانسته های سنتی مردم گردآوری گردید. روش های جمع آوری اطلاعات در این تحقیق شامل مصاحبه آزاد، مصاحبه نیمه ساختار یافته و مشاهده مشارکتی بوده است. مصاحبه ها به صورت هدفمند از خبرگان محلی منطقه صورت پذیرفت که شناسایی آن ها به صورت روش گلوله برفی انجام شد. در این پژوهش 15 گیاه که در طبخ خوراک های سنتی و محلی به کار برده می شد شناسایی گردید. با استفاده از این گیاهان، مردم محلی 20 غذای مختلف را تهیه می کردند. بنابراین با توجه به گستردگی تنوع فرهنگی و اقلیمی موجود در کشور، گنجینه عظیمی از دانش مربوط به نظام های غذای بومی حاصل از گیاهان خودروی مرتعی وجود دارد که ثبت، بررسی و تحلیل این نوع از نظام غذایی بومی رو به زوال اهمیت زیادی دارد.

    کلیدواژگان: دانش مردم محلی، غذای محلی، گوغر، گیاهان، مراتع
  • ساحل عرفان منش* صفحات 49-63
    در شهر اصفهان در محله های قدیمی خانه هایی وجود دارد که از دوره قاجار تا کنون مراسم خاصی برای ماه محرم در آنها برگزار می گردد. مردم پیش از نماز صبح، از نیمه های شب در صف طویل می ایستند تا نوبت به آنها برسد و وارد منزل بنکدار شوند. در ورودی و درون خانه نقش مایه-هایی ایرانی-اسلامی بر پوش و پرچم دیده می شود، همچنین در مراسم برگزار شده در خانه، علاوه بر حضور پیر در کنار روضه خوان، در انتهای عزاداری تابلوی نقاشی برای لحظه ای به نمایش عموم گذاشته می شود، بنابراین پژوهش به دنبال پاسخ به این سوال است که چه ارتباطی میان نقش مایه های موجود در بنا و مراسم اجرا شده و نمایش تابلو وجود دارد؟ هدف از این پژوهش بررسی معنا در مراسم برگزار شده در خانه بنکدار و ارتباط آن با تزیینات موجود و تابلوی نقاشی است. این پژوهش به روش توصیفی-تحلیلی انجام شده و اطلاعات پژوهش به شیوه میدانی و کتابخانه ای گردآوری شده است. با توجه به آنکه این مراسم، شامل مراحل مختلفی است و لایه های گوناگون دارد، ابتدا متن توصیف و سپس معنای پنهان در مراسم بررسی شده است. یافته های پژوهش نشان داد که مردم برای دریافت و درکی از مراسم باید با آماده ورود به آن محل یا مکان گردند؛ لذا نقش مایه های موجود، حرکات نوحه خوان در مجلس و نمایش تابلو، پیام و نشانی از عالم ملکوت را بیان می کند که بدون طی مراحل و درک نقش مایه ها، این وصول امکان پذیر نمی شود.
    کلیدواژگان: خانه بنکدار، روضه، ماه محرم، معنا، نماد
  • نیره طلایکی طرقی، جواد امین خندقی* صفحات 65-83
    جست وجوی چگونگی بازنمایی یک امر یا مفهوم (مانند انسان) در آثار هنری، راهی برای واکاوی اندیشه یا فرهنگ هنرمند باشد. بررسی این مسیله در بستر نقاشی معاصر ایران، راهی برای شناخت بهتر این هنر و دغدغه هنرمندان در این زمینه است. در این پژوهش، چگونگی بازنمایی انسان معاصر در نقاشی های کیومرث کیاست، کوروش شیشه گران و آیدین آغداشلو بررسی و تحلیل می شود. روش گردآوری اطلاعات، کتابخانه ای و در بررسی آثار، مشاهده تصاویر است. تحلیل با روش کیفی صورت می پذیرد. این پژوهش نشان می دهد که کیاست با دفرمه کردن اندام ها و با زبان استعاره، دغدغه ها و سقوط انسان را نشان می دهد. انسان آثار کیاست، موجودی آشفته و غم زده از اتفاقات روزمره و به دنبال آرامش و رهاسازی ذهن و روح زنجیر شده خود است. همچنین شیشه گران با خط های کژ و پرآشوب و همینطور قدرت رنگ، پیچیدگی و سرگردانی انسان امروزی را به تصویر می کشد. انسانی سرشار از شور و انرژی هایی بی قرار و عنان گسیخته که در جهانی پرآشوب سرگردان شده است. آغداشلو نیز با التقاط بین هنر مدرن و سنت های شرقی، با نمایش آثاری مچاله و نیم سوخته سعی در نمایش حیرت، افسون زدگی، افسوس و دغدغه آینده، بی حرمتی زمانه و چیرگی جهالت دارد. انسان به گونه ای در آثار سه هنرمند به نمایش گذاشته شده که دچار بی هویتی شده است و در حالتی تکه تکه قرار دارد. رنج بردن و قرار گرفتن در شرایط نامساعد زندگی فردی و اجتماعی، نوعی بحران وجودی برای این انسان به ارمغان آورده است. در آثار هیچ یک از این سه هنرمند، انسان در وضعیتی مطلوب قرار ندارد.
    کلیدواژگان: آیدین آغداشلو، انسان معاصر، بازنمایی، کوروش شیشه گران، کیومرث کیاست
  • حسین میرزائی* صفحات 85-101
    یکی از اساسی ترین نیازهای اولیه انسان، تغذیه است، نیازی که همیشگی است و انسان برای تامین آن باید کوششی دایمی داشته باشد.خوراک میدانی معناساز برای تعاملات انسانی است، یعنی چیزی بیش از وسیله ای برای بقاء. در این پژوهش، فرهنگ محلی خوراک در شهرستان بابل به عنوان متنی فرهنگی مطالعه شده است. این منطقه که دارای زمین های حاصل خیز، مراتع بارور و تنوع محصولات زراعی و دامی است، از دیرباز، شاهدگوناگونی و تکثر در مواد خوراکی بوده است. مردمان محلی بابل با انطباق خود با طبیعت و رابطه ای خردورزانه با زیست بوم، خلاقانه توانسته اند از مواد خام روییدنی و دامی، محصولات خوراکی متنوع تولید کنند. بابلی ها با تقسیم بندی خوراک به سرد، گرم و متعادل، غذا را در ارتباط با سلامت -بیماری و مراحلی از چرخه زندگی ارزیابی می کنند. بخش مهمی از هویت فرهنگی بابلی ها و پیوندهای اجتماعی آنان با خوراک بومی گره خورده است. سر سفره کسی نشستن پیام های دوستی را می فرستد و رد کردن دعوت، می تواند پیوندها را مشکل ساز کند. سفره غذا، حدود فرهنگ، میزان رفاه و عدالت اجتماعی طبقه های گوناگون را نمایان می سازد. همچنین گویش بابلی پایه های عمیق مطابقت روانشناسانه میان غذا، تلقی شخصیتی و موقعیت عاطفی را منعکس می کند. داده های این مقاله از طریق مشاهده حین مشارکت و مصاحبه های عمیق با 23 نفر از زنان و مردان بابلی بدست آمده است. متاسفانه بسیاری از دانش های بومی خوراک در مناطق سنتی در حال نابودی است و لازم می آید برای حفاظت از این میراث فرهنگی ناملموس قدم هایی جدی برداشته شود. این پژوهش گامی در همین جهت است.
    کلیدواژگان: بابل، خوراک، غذا، فرهنگ، مازندران، مردم شناسی
  • میترا رضائی*، مهران ملک صفحات 103-119
    دین در جهان باستان بر سه اصل استوار بوده است: جادو و ارتباط آن با دین و علم؛ توتمیسم و جنبه ی اجتماعی کیش نخستین؛ آیین های باروری و گیاهی. جادو نیرویی است که از نفوذ کلماتی به وجود می آید که با صدای بلند یا به صورت آواز خوانده می شود و انسان می تواند همان طور که روی موجودات روحانی عمل می کند، به وسیله ی واژگان و حرکات مخصوص در طبیعت تاثیر نماید و این نفوذ اساسی را برقرار سازد که آن را جادو می نامند. در مواقعی جادو دستورات منفی، یعنی ممنوعیت ها را دربردارد؛ جادوی منفی تابو است و هر چیزی که به دلیل و علتی ترس و اضطراب به دل می افکند را تابو گویند. نام ها در بسیاری از جوامع تابو هستند، حمله به نام فرد قابل مقایسه یا حتی بدتر از حمله به بدن فرد است. تابوی نام برپایه ی ترس است. همان طور که می توان جادوی بدخواهانه ای را با شخص، اعضای بدن یا سایه ی او انجام داد، اگر نام واقعی یک فرد را در اختیار داشته باشند، آن را با نام وی هم می توانند انجام دهند، تابوی نام هم بسیار گستردگی فرهنگی و جغرافیایی داشته و هم این که، همچنان پابرجا مانده است. حتی اگر به طور کامل مانند گذشته نباشد ولی ردپای آن هنوز در دنیای مدرن به چشم می خورد. ملاحظاتی که همچنان درمیان جوامع امروزی، درمورد نام وجود دارد آیا بازمانده ی همان تابوی نام و ممنوعیت هایی که درمورد نام ها وجود داشته نیست؟
    کلیدواژگان: تابو، تابوی منفی، جادو، نام
  • یوسف سرافراز*، ناصر فکوهی صفحات 121-140
    جماعت های مهاجر دیاسپورا به بخش مهمی از زندگی شهری تبدیل شده اند. تجربه ی زندگی آن ها و ویژگی چندفرهنگی بودنشان به بخشی از موقعیت معاصر فرهنگ نیز تبدیل شده است. این امر بر انسان شناسی و مفاهیمی که دست مایه ی این رشته بوده مانند فرهنگ، سنت، هویت و مکان نیز تاثیر گذاشته است و مولد نظریه ها و روش شناسی هایی بوده است. در این مقاله، با نوشتار مردم نگارانه ی حاصل کار میدانی در محله ی دولت آباد تهران و با کاوش در زندگی جمعی معاودین به دنبال فهم چیستی و چگونگی چندفرهنگی بودن هستیم. معاودین ایرانی عراقی هایی اند که از عراق اخراج شدند و با سکونت در شهرهای ایران دیاسپورایی شکل داده اند که به عنوان یک دیاسپورای «عربی» شناخته می شود. موقعیت آن ها در عراق و در ایران همواره موقعیتی مرزی و آستانه ای بوده است. در این مقاله به این پرسش نیز پرداخته ایم که زندگی معاودین چه نسبتی با مفاهیمی مانند فرهنگ و هویت برقرار می کند. آن ها که زندگی شان ورای مرزهای سیاسی شکل گرفته است، چگونه خود را درون مرزهای فرهنگی و هویتی موقعیت یابی می کنند. علاوه بر این، از آنجایی که این جماعت ها به واقعیت همه جاحاضری در جهان امروز تبدیل شده اند، انسان شناسی چگونه می تواند خود را برای فهم بهتر این موقعیت جدید فرهنگ بازیابی کند. در این مقاله تلاش کرده ایم تا این پرسش ها را از خلال صدای معاودین، نظریه های انسان شناختی و همینطور تجربه ی مردم نگارانه بررسی کنیم.
    کلیدواژگان: انسان شناسی جهانی شدن، انسان شناسی شهری، دیاسپورا، قلمروزدایی شدن، مردم نگاری، معاودین
  • علی باصری*، سیما فرزانه، علی موسوی مالکی صفحات 141-162
    در دوره جدید مدیریت بدن به واسطه جهان گستری مدرنیته، از اهمیت زیادی در بین بانوان برخوردارشده است. دغدغه های زنان در خصوص تناسب اندام و روابط اجتماعی با دیگران و قضاوت های آن ها درباره خودشان افزایش یافته است. الگوبرداری از نمونه های رسانه ای و تکنولوژی که منجر به ظهور فرهنگ مصرفی جدید شده است، موج نوینی از تمایلات و اقدامات زنان را در تنظیم و مدیریت بدن شکل داده است. هدف مقاله حاضر، بررسی نقش جراحی های زیبایی در مدیریت بدن در بین زنان مراجعه کننده برای جراحی بای پس معده است. در بخش روش، محوریت تحقیق، مطالعات کیفی و توصیفی تحلیلی و ابزار برای گردآوری داده ها، مشاهده مستقیم و مصاحبه عمیق بوده است. در بخش نظری از مکتب فرهنگ و شخصیت با تاکید بر نظریه های جنسیت مارگارت مید و داغ ننگ گافمن همچنین مکتب کارکردگرایی با تاکید بر نظریه نیاز مالینوفسکی استفاده شده است. نتایج نهایی پژوهش حاکی از آن است مدیریت بدن نشان دهنده اعتقادات درونی، تصورات ذهنی، هویت جنسی و فرهنگی فرد می باشد. برخی از افراد در مدیریت بدن با رژیم غذایی، تغییر شیوه زندگی، دارو-درمانی و روان-درمانی ناموفق بوده اند. در فرهنگ مدیریت بدن دسترسی به شبکه های ارتباطی، فشارهای هنجاری و پایگاه های اقتصادی-اجتماعی در انجام این عمل موثر بوده اند. لذا فناوری های مدرن و فرهنگ ظاهرگرایی در زنان به منظور رسیدن به اندام مناسب به منزله داشتن احساس رضایت شخصی و اعتماد به نفس بوده است. خرده فرهنگ های شکل گرفته در جریان جراحی های لاغری و خودآرایی که ناشی از تغییر سبک زندگی امروزی می باشد نیز نقش موثری در ارزش های اجتماعی زنان و تجسم زنانگی ایفاءکرده است. جراحی بای پس معده روشی برای درمان چاقی، پیشگیری برخی از بیماری های مرتبط، خودنمایی و بهبود کیفیت زندگی می باشد.
    کلیدواژگان: انسان شناختی، تناسب اندام، جراحی لاغری، خرده فرهنگ، مدیریت بدن
  • منصور منصوری مقدم*، عزیز مصطفایی، جمیل مفاخری باشماق صفحات 163-185
    در هر جامعه ای انسان ها، شیوه های گوناگونی را برای سازگاری با محیط های متفاوتی که در زمان ها و مکان های متفاوت به آن ها دست یافته اند، طراحی کرده اند. بدین سان، در مناسبات بین فرهنگ و محیط زیست و تعاملات اکولوژیکی، وظیفه ی مردم شناس، تمرکز بر بخش هایی از فرهنگ است که ارتباط قویتری با محیط دارند. هدف از انجام این تحقیق، مطالعه مردم شناختی تعاملات و مناسبات مردمان منطقه هورامان با محیط زیست خود و شیوه های سازگاری با آن می باشد. نوع تحقیق میدانی و روش مورد استفاده در این پژوهش، اتنوگرافی(مردم نگاری) می باشد. این تحقیق نشان می دهد که اهالی هورامان با توجه به شرایط محیطی خود، سبکی از زیستن را طراحی کرده اند که از آن تحت عنوان هوارنشینی یاد می شود. این نوع از زندگی با جابه جایی و کوچ مردمان این منطقه بین دو نقطه جغرافیایی با اختلاف نسبی ارتفاع همراه می باشد. این جابه جایی، بنابر فشارها و محدودیت های محیطی در زمینه تامین آب مورد نیاز، فرار از گرما و پناه بردن به هوای خنک ارتفاعات و از همه مهمتر تحت تاثیر نیازهای معیشتی ساکنان منطقه انجام می گیرد. که بر اساس مطالعه حاضر، سه الگوی غالب هوارنشینی در منطقه هورامان شاهد هستیم: الگوی اول: هوارنشینی مبتنی بر دامداری(حوزه غربی)؛ الگوی دوم: هورانشینی مبتنی بر باغداری(حوزه شرقی) و الگوی سوم: هورانشینی ترکیبی؛ دامداری-باغداری(حوزه مرکزی).
    کلیدواژگان: سازگاری فرهنگی، شیوه تولید بساز و بکار، مردم شناسی، هوارنشینی، هورامان
  • احمد نادری*، عبدالعزیز تاتار صفحات 187-207
    در این مقاله مسابقات سوارکاری در بین ترکمن های منطقه ترکمن صحرا که پدیده فرهنگی ورزشی برای آنها به شمار می آید و معانی پنهانی که این مسابقات و شرط بندی پیرامون این مسابقات برای افراد این قوم دارد مطالعه شده است. برای مطالعه این پدیده فرهنگی از روش تفسیر هرمنوتیکی کلیفورد گیرتز استفاده شده است. گیرتز در مردم نگاری از دو روش توصیف سطحی و توصیف عمیق یاد می کند. به زعم او کار مردم نگار تنها ارایه گزارش از پدیده های فرهنگی نیست، و این بخش تنها تفسیر سطحی است، بلکه کار اصلی مردم نگار این است که علاوه بر این گزارش مردم نگارانه توصیف عمیق تری از این پدیده ها و معانی آنها برای آن قوم را باید ارایه دهد که تفسیر شخصی مردم نگار است که از آن تحت عنوان تفسیر هرمنوتیک یاد می کند. در این مقاله پس از توضیح مفهوم هرمنوتیک، به رویکرد تفسیری گیرتز پرداخته شده است. در ادامه با اتکا به رویکرد تفسیری گیرتز، ابتدا گزارشی مردم نگارانه از این مسابقات و حواشی آن ارایه شده و سپس در مرحله دوم توصیف عمیق تر این پدیده از دید نگارندگان آمده است. مشاهدات و تفسیر نگارندگان دال بر این است که امروزه نگه داری اسب برای ترکمن ها تنها به معنای علاقه آنها به اسب و سوارکاری نیست، بلکه برای آنها نشانگر توانگری مالی و شان اجتماعی است. به علاوه شرط بندی ها نیز تنها بعد مادی برای افراد ندارد، بلکه نشان دهنده تخصص و مهارت آنها در شناخت اسب و قدرت پیش بینی آنهاست که می تواند برای آنها جایگاه اجتماعی در بین علاقه مندان به سوارکاری و اسب به همراه داشته باشد. افزون بر این، این افراد با وفای به عهد خود در شرط بندی های بدون سند و رسید، آموزش صداقت و درستکاری می بینند.
    کلیدواژگان: سوارکاری، قوم ترکمن، شرط بندی، تفسیر هرمنوتیک، کلیفورد گیرتز، انسان شناسی تفسیری
|
  • Abazar Ashtari Mehrjerdi, Fateme Sadat Homayoni*, Elahe Bagher Nezhad Pages 1-10

    The studies related to women who are heads of the household, economic (income) and help to improve their livelihood and their social aspects are neglected. The purpose of this research is to look closely and introspectively at the angles of life (inside the family/interaction with children) of female heads of households in the conditions of home quarantine by knowing their special situations. This research was conducted with thematic analysis method and the study population consisted of female heads of households with children, 15 of whom were selected by purpose sampling until theoretical saturation. The data collection method was a semi-structured interview. The findings of this research show that the possibility of adaptability or resilience of women heads of households becomes less and less in these conditions and with any choice or behavior such as remarriage, prostitution, working in other people's homes, violence towards children, depression, living with the family.The wife (father or mother of the wife), the survivors of the children, due to the lack of ability in the educational facilities of the virtual space, etc., are drowning more and more in critical conditions, and the possibility of maintaining and improving their living conditions and stability has been shaken.

    Keywords: family name, family with children, home quarantine, Thematic analysis method, women head of household
  • Jabar Rahmani * Pages 11-25
    In semantic theories it is stated that a symbol is a combination of three elements: Signifier, Signified and Signification. Commonly the word of symbol “is used for any object, act, event, quality, or relation which serves as a vehicle for a conception – the conception is the symbol's "meaning"“. Most of thinkers did not discuss aspects of Signifier for the people and how they perceive it. This issue can be stated as "the problem of signifier".In this paper I explain that in my fieldwork among Shias in Lucknow, how this presupposition of symbol theory does not work. Ta'ziyeh or Zarih are central and important sacred symbols in this community. Not only they do not have fixed, shared or neutral idea for signifiers in these symbols, but also they have multiple forms (signifiers) in the devotees` perspectives that are commonly changeable and unfixed.Accordingly, it should be considered in anthropological and semantic theory about symbol that signifier in its pluralistic and variable forms is a positive and active factor in producing of meaning and the way in which people perceive and interpret a sacred symbol firstly depends on their physical and sensual perception of the form or signifier.
    Keywords: Anthropology, Interpretation, sacred symbol, signifier, Ta'ziyeh, zarih
  • Amirreza Amrollahi Jalalabadi *, Mohamad Rahim Forouzeh, Hossein Barani, Hassan Yeganeh Pages 27-48

    Indigenous knowledge is based on the experience of the natives and is compatible with its own ecosystem, and its correct application solves part of human needs. Recording this knowledge is often on the shoulders of ethnographers. One of the important fields in ethnographic research is recording the knowledge of natives in the field of how to cook food using rangeland edible plants in their place of residence. This research has been done with the aim of collecting local knowledge of the people of Goghar Baft region in the field of cooking a variety of local foods using rangeland plants. the main method in this research was to find information in a direct way and collect raw data. In this regard, from the summer of 2018 to the end of the spring of 2019, the study area was visited several times and the traditional knowledge of the people was collected. The data collection methods in this research included free interview, semi-structured interview and participatory observation. Interviews were conducted with local experts of the region, whose identification was done by snowball method. In this research, 15 plants that were used in cooking traditional and local foods were identified...........

    Keywords: googhar, knowledge of local people, Local food, plants, rangela
  • Sahel Erfanmanesh * Pages 49-63
    In the historical neighborhoods of Isfahan City, there are houses where special religious ceremonies held during Muharram from the Qajar era until now. People attend long queues before morning prayer. During the ceremony held in this place, a person who recites religious prayers, called Rozeh-Khan next to an old wise man and a painting work are displayed to the public at the end of the ceremonies, for a brief moment. This study answer the following question: what is the relationship between the motifs in the house on the one hand and the religious ceremony performed and the presentation of painting work on the other hand? The research aims to investigate the meaning of the religious ceremony held in the historical Bonakdar house and its connection with the existing decorations and paintings of the building. This research has adopted a descriptive-analytical method in which research data has been gathered by doing a field study based on the library method. The research findings showed the existing motifs and the specific actions of the mourner in the ceremony and during the display of painting work manifest a divine message, which is not achievable without passing through the spiritual stages and understanding these patterns.
    Keywords: Bonakdar house, Exaltation, iconography, Muharram month, symbol
  • Nayereh Talayeki Toroghi, Javad Amin Khandaqi * Pages 65-83
    The search for the representation of a thing or concept (human being) in a work of art is a way to explore the artist's thought or culture. This study examines and analyzes the representation of modern man in the paintings of Kioumars Kiyasat, Kourosh Shishegaran, and Aydin Aghdashloo. The collection method is the library and reviewing works and viewing images. The analysis method is qualitative. This study indicates that Kiyasat shows the worries and downfall of man by deforming his limbs and using metaphorical language. Man is the work of Kiyasat, a disturbed and sad being of everyday events, and seeks peace and release of his chained mind and soul. Shishegaran also depicts the complexity and confusion of modern man with crooked and chaotic lines and the power of color. Aghdashloo also tries to show the astonishment, enchantment, regret, and worry of the future, disrespect of the time, and domination of ignorance by revealing the eclecticism between modern art and oriental traditions, by showing crumpled and half-burnt works. Three artists have portrayed human beings without identity. Man has a fragmented identity in these works. In the works of any of these three artists, man is not in a desirable position.
    Keywords: Aydin Aghdashloo:representation: Kioumars Kiyasat:, Kourosh Shishegaran:modern man
  • Hossein Mirzaei * Pages 85-101
    For thousands of years, humans have experienced various biological and cultural changes to satisfy their food needs in order to ensure their survival on the planet. Food is a permanent and meaning-making field for human interactions, that is, something more than a means of survival. In the anthropological literature, production and processing, distribution and consumption of food are considered to be the main elements of the culture of any community.Food binds the personality of individuals and the identity of groups and becomes an important tool for social communication and understanding. Food has a place in culture that connects human communities to each other and connects deep human beings to each other and plays an essential role in all meaningful andidentity-giving actions of humans.Food culture is the source of identity and cultural and natural heritage of each region.Due to the age and vast geographic-cultural diversity in Iran, a great treasure of knowledge related to local food systems in different climatic and cultural habitats has been create.In this article, an attempt has been made to depict the local food culture in one of the important cities of Mazandaran province, namely Babol, using ethnographic field research.
    Keywords: Anthropology, Babol, Culture, Food, Mazandaran
  • Mitra Rezaei *, Mehran Malek Pages 103-119
    Religion in the ancient world was based on three principles: magic and its relationship with religion and science; Totemism and the social aspect of the first religion; Fertility and herbal rituals. Magic is a force that arises from the influence of words that are read aloud or in the form of a song, and man can act on spiritual beings through words and Special movements affect nature and establish this basic influence, which is called magic. Sometimes magic includes negative orders, i.e. prohibitions; Negative magic is taboo and anything that causes fear and anxiety in the heart is called taboo. The name taboo is based on fear. Just as one can do malicious magic with a person, his body parts or his shadow, if they have a person's real name, they can also do it with his name. It has a wide cultural and geographical spread, and it still remains intact. Even if it is not completely like the past, but its traces can still be seen in the modern world. The considerations that still exist among today's societies regarding names, are they not the remnants of the name taboo and prohibitions that existed regarding names?
    Keywords: Magic, Name, negative taboo, Taboo
  • Yusef Sarafraz *, Nasser Fakouhi Pages 121-140
    Diaspora migrant communities have become an important part of the urban life. Their life experience and multicultural feature have become a part of the contemporary situation of culture. This has affected anthropology and the concepts that are the basis of this discipline, such as culture, tradition, identity and place, and has also been the generator of some theories and methodologies. In this article, with the help of an ethnographic writing driven from the field work in Dowlatabad neighborhood of Tehran, we seek to understand what and how being multicultural is by exploring the collective life of Mo'aveddin (Iranian-Iraqis who were expelled from Iraq). What is the relation between the life of Mo'aveddin and some concepts such as culture and identity. Those whose lives are formed beyond political borders, how do they position themselves within cultural and identity borders. Furthermore, as these communities have become a ubiquitous reality in today's world, how can anthropology reposition itself to better understand this new situation of culture? In this article, we have tried to examine these questions through the voice of Mo'aveddin, anthropological theories and ethnographic experience.
    Keywords: anthropology of globalization, Deterritorialization, Diaspora, Ethnography, mo'aveddin, Urban anthropology
  • Ali Baseri *, Sima Farzaneh, Ali Mousavi Maleki Pages 141-162
    Body management in the modern era has gained significance due to the global expansion of modernity. Women’s concerns with regards to physical fitness, social relations with others, and their self judgement has escalated. Following media and technological models, which have resulted in the emergence of new culture of consumerism, has led to a new wave of tendency among women to take action to regulate and manage their bodies. The aim of this paper is to investigate the role of cosmetic surgery in body management among women seeking stomach bypass surgery. A qualitative and analytical descriptive method and direct observations as well as in-depth interviews were used to collect data. This research draws on the culture and personality school, theories proposed by Margaret Mead, and Goffman also functionalism school with emphasis on Malinowski's need theory has been used. The findings show that body management indicates an individual’s internal beliefs, mental images, gender and cultural identity. Some people have failed to manage their bodies via dieting, changing lifestyle, medication, and psychotherapy. In the culture of body management, access to communication networks, normative pressures and socio-economic sites have proved to be viable and hence modern technologies and formalistity among women to reach their desirable fitness are associated with feelings of satisfaction and self-confidence. The micro-cultures created in the process of weight loss surgical procedures as well as self-make-up, which result from the modern lifestyle changes, have had a significant effect on women’s social values. Stomach bypass surgery is a method for treating obesity, preventing its related diseases, grandstanding and improving the quality of life.
    Keywords: Anthropology, bariatric surgery, body management, Fitness, subculture
  • Mansour Mansouri Moghadam *, Aziz Mostafaei, Jamil Mafakheri Pages 163-185
    Humans have devised a diversity of ways in order to adapt with different environments found in different eras. Accordingly in the cutural environmnetal , and ecological events and interactions anthropologist's duty is to focus on the parts of the culture that have more powerful communication with the environment.The purpose of the study is an anthropological research on interactions of Hawraman's people and their environment as well as the way they cope with it.The methodology is field research and the way information gathered was anthropological(ethnography).The study reports that the inhabitants of Hawraman have devised a special type of lifestyle called Hawar Neshini according to their environment and ecology.The lifestyle is defined as migration of Howraman's people between two different areas with different heights.The migration takes place due to environmental limitations and pressures in providing water supply, rescuing from the heat and going to the cooler weather of the heights, and most importantly because of the subsistence needs of the people in this area. In accordance with the study three different types of Hawar Neshini lifestyle can be found in Hawraman: 1.Hawar Neshini based on animal husbandry(western area),2.Hawar Neshini based on gardening(Eastern area) 3.Compound Hawar Neshini based on both animal husbandry and gardening(central area).
    Keywords: Anthropology, cultural adaption, hawar neshini, Howraman, make-and-use production method
  • Ahmad Naderi *, Abdolaziz Tatar Pages 187-207
    In this paper, equestrian competitions among the Turkmen of the Turkmen-Sahara region, which are considered a cultural-sports phenomenon for them, and the hidden meanings that these competitions and betting around these competitions have for the people of this tribe have been studied. Clifford Geertz's hermeneutic interpretation method has been used to study this cultural phenomenon. Geertz mentions two methods of surface description and deep description in ethnography. Accordingly, the work of the ethnographer is not only to provide a report on cultural phenomena, and this part is only a superficial interpretation, but the main work of the ethnographer is that in addition to this ethnographic report, he should provide a deeper description of these phenomena and their meanings for that people, which is a personal interpretation. He is an ethnographer who mentions it under the title of hermeneutic interpretation. In this article, after explaining the concept of hermeneutics, Geertz's interpretive approach is discussed. In the following, relying on Geertz's interpretive approach, first an ethnographic report of this competition and its margins is presented, and then in the second stage, a deeper description of this phenomenon is given from the authors' point of view. The observations and interpretations of the authors indicate that keeping a horse for Turkmens today does not only mean their relationship with horses and riding, but also indicates financial wealth and social status for them. In addition, betting does not only have a material dimension for people, but also shows their expertise and skill in knowing horses and their power of prediction, which can bring them a social position among horse and horse lovers. In addition, these people learn honesty and integrity by keeping their promises in betting without documents and receipts.
    Keywords: Riding, Turkmen People, Betting, Hermeneutic interpretation, Clifford Geertz, interpretive anthropology